4 poze   19376 vizite

I4 Despre vitamine si vitaminizare

==== Vitaminizarea suplimentara in cresterea iepurilor de rasa, hraniti in special cu furaje si nutreturi uscate este esentiala pentru o dezvoltare si functionare normala a organismului ====

Prin procesul de uscare, compresare -depozitare, o mare parte din vitaminele existente in nutreturi (Lucerna, fan, otava) sau furaje combinate ( granule) se oxideaza. De aceea suplimentarea prin aport extern este necesara.

Administrarea de vitamine trebuie efectuata rational in functie de ce urmarim sau ce dorim sa corectam. O gresala generala care o fac multi crescator de iepuri este ca nu cunosc diferentele dintre produsele polivitaminice care se folosesc in mod uzual la iepuri. Jos o sa detaliez cateva aspecte care le diferentiaza major.

===== Prima categorie este reprezentata de complexe de polivitamine in care predomina si exista doar vitamine simple : exemplu Jovit, Anka-Vitamina, Liquidvit, Selevit, AD3E etc.. Acestea sunt recomandate in perioadele de corectare a carentelor sau de exemplu in perioadele in care anumite vitamine sunt folosite mai des. =====

Perioada de naparlire: necesita un aport mai crescut de vit A, biotina si zinc ( de aceea urmarim prospectul si compozitia si vedem continutul cel mai crescut)

Perioada premonta : necesita un aport mai crescut de Seleniu si vitamina E ( urmarim la fel compozitia mai crescuta in Seleniu si vitamine E)

Perioada de lactatie si intarcare a puilor: Foarte important este calciul si magneziul

===== A doua categorie este reprezentata de substantele complexe de polivitamina insa in care predomina aminoacizii ( de aici face parte si vestitul Promotor) =====

Aceste substante bogate in aminoacizi sunt recomande a fi utilizate in special la tineretul in crestere, la femelele gestante sau cel mai important dupa tratamentele medicamentoase, avand un efect hepatoprotector si intaritor.
Aminoacizii sunt precursori ai proteinelor , deci

aminoacizii= crestere, dezvoltare

Perioadele de vitaminizare sunt recomandate sa fie scurte si la intervale dese. Eu am ales 2 zile din saptamana ( de exemplu miercurea si duminica) cand vitaminizez.

Pe langa tipul corect de produs polivitaminic folosit , foarte importanta este si metoda de administrare ( nu discutam despre metoda injectabila deoarece are alte atributii):

- De obicei producatorii recomanda administrarea solutilor in apa de baut, INSA aceasta metoda cel putin la iepure are 2 mari deficiente:

1. In primul rand iepurele cand vine vorba de baut apa este foarte selectiv, unii nu se ating de aceasta daca simt un gust ciudat.
2. In al doilea rand,, daca apa vitaminizata nu este consumata in cel mult 2-3 ore de la constituire efectul ei este egal cu zero datorita oxidarii sau chiar cu un efect negativ. Deci daca nu se consuma in cateva ore se va inlocuii.

In ultimul rand , fapt care multa lume nu il ia in considerare, solutiile de vitaminizare ar trebuii administrare in functie de greutate si la iepure la fel ca si restul speciilor mari. In general doza de multivitamine este de 1 ml/ 10 kg greutate.
Astfel trebuie aproximat cam ce cantitate de apa este consumata astfel in cat sa fie acoperita cantitatea de vitamine.


A doua metoda de administrare , dupa mine este mult mai facila, mai precisa, mai corecta este administrarea vitaminelor pe mancare ( in special pe granule, deoarece sunt poroase si absorb bine lichidele).
Astfel se evita subdozarea, oxidarea, alterarea apei. Dupa mine este cea mai facila metoda.

Tehnica de administrare este urmatoarea ( eu asa o folosesc cu succes). La tainul de seara in loc de mix-ul de cereale , se inlocuieste cu o cantitate mica de granule, intr-un bol aceste granule sunt stropite cu vitaminele buvabile printr-o seringa cu AC FIN, dupa care sunt amestecate bine cu mana pentru a se omogeniza vitamina . De exemplu pentru un iepure de 8-9 kg , tragem 1 ml de vitamina in seringa si stropim granulele. De obicei in cateva secunde sunt consumate cu placere de majoritatea exemplarelor, astfel am efectuat vitaminizarea cel mai corect.



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.