4 poze   19355 vizite

8 Vaccinarea corecta a tineretului

===== M-am gandit sa abordez acest subiect foarte important deoarece am observat la multi dintre crescatorii de iepuri efectuarea vaccinarii in perioade total necorespunzatoare =====

In general iepurii la noi in tara se vaccineaza impotriva a 2 boli importante:

- boala hemoragica
- mixomatoza

Prin vaccinarea iepurelui, practic noi "introducem" voit acea boala (virus) ( inactivata - "moarta"; sau partial inactivata) in organismul animalului, pentru a stimula sistemul imunitar in vederea producerii de anticorpi impotriva boli pentru care vaccinam. Anticorpi care vor proteja animalul in cazul in care se va "intalnii" cu adevarata boala. Totusi nu este de ajuns ca acesti anticorpi doar sa existe, ci numarul lor este cel mai important.

Pentru ca organismul sa reactioneze cat puternic si sa produca cat mai multi anticorpi, animalul trebuie sa fie intr-o stare de santate cat mai buna.

===== Cateva reguli de baza:

- puii se vor vaccina doar dupa ce au fost deparazitati.

- niciodata nu se vor vaccina puii care prezinta chiar si cel mai mic disconfort. Ex: par zburlit, fecale colectate in jurul rectului, abdoment dilatat etc.

- niciodata nu se vor vaccina puii in perioadele de stres:

*intarcare (cel putin cu o saptamana inainte sau dupa intarcare).
*schimbarea adapostului.
*efectuarea unor tratamente medicamentoase.


===== !!!! Pentru crescatorii care folosesc vaccinuri bivalente ( Pestorin mormyx, Mixohemovirovac) vaccinarea nu trebuie efectuata in nici un caz mai devreme de 10 saptamanii, deoarece vaccinul nu are nici un efect, datorita anticorpilor deja existenti din laptele matern, care inactiveaza vaccinul !!!!
Pentru crescatorii care vaccineaza cu vaccinuri monovalente ( cu o singura boala) vaccinarea pentru mixomatoza se poate efectua de la 6 saptamani, insa pentru boala hemoragica la fel nu mai devreme de 10 saptamani. =====

===== De preferat dupa vaccinare, puii sa primeasca 2-3 zile o vitaminizare buna in apa de baut. =====

===== Ca si sfat, incercati pe cat posibil sa faceti un rapel ( repetare) la prima vaccinare, este un motiv in plus de siguranta, care va poate scapa de o multitudine de neplaceri. =====

Sursa:Dl Doctor Sergiu Roman



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.