===== M-am gandit sa abordez si aceasta sectiune, deoarece multa persoane m-au contactat in legatura cu probleme din aceasta sfera, rog pe toata lumea care doreste sa isi expuna in comentarii si parerile sau sfaturi despre aceste probleme intalnite. =====
===== Sa o luam cu inceputul: iepurele este un animal poliestric ( adica prezinta dea lungul unui an mai multe etape de estru sau calduri in sensul simplu), cartile de specialitate precizeaza ca , caldurile la iepuroaice ar fi la un interval de 13-14 zile. =====
===== Ovulatia femelei se produce la aproximativ 10-11 ore de la actul montei, fiind declansata de aceasta. =====
===== Trebuie excluse din start problemele care tin de fertilitatea masculului, daca o femela este montata de 2 ori la un mascul si nu ramane gestanta, se recomanda a fi montata la alt mascul. =====
===== Factorii care influenteaza major fertilitatea la femele sunt: - carentele vitaminice sau supraalimentatia. - temperaturile externe si factorii stresanti. - in ultimul rand problemele hormonale.
1. Carentele vitaminice si supraalimentatia
Toti crescatorii se pronunta in vederea infertilitatii , ca animalul este "prea gras", dupa parerea mea aceasta informatie este partial eronata. Mai degraba este administrarea incorecta a furajelor, in principal a cerealelor, care detin un motiv intemeiat in scaderea libidoului si a fertilitatii. Femelele matca, ar trebuii sa primeasca cu cel putin 10 zile inainte de data montei, un furaj constituit in principal din ovaz sau orz si un adaos mic de shrot de soia, care are un efect estrogenic puternic. Foarte importante pentru imbunatatirea libidoului si fertilitatii sunt vitaminele E si D, seleniul. De aceea o vitaminizare buna inainte si in primele zile dupa monta cresc sansele unei gestatii. Un efect bun pentru fecunditate il detin si frunzele de patrunjel sau morcovul.
2. Temperatura externa si factorii stresanti
Temperatura externa , prea cald, prea frig este un factor in care fertilitatea iepurilor scade, acestia refuza monta sau in cazul unei gestatii existente, se poate ajunge la resorbtia fetusilor, deoarece organismul nu este pregatit sa duca gestatia la sfarsit in conditiile unui climat necorespunzator.
Naparlirea este un alt factor stresant pentru organismul femelei, acesta isi directioneaza majoritatea vitaminelor si mineralelor spre refacerea blanii, de aceea libidoul si fertilitatea sunt extrem de scazute sau inexistente in acesta perioada.
Repetarea montelor, dupa parerea mea nu ar trebuii efectuate, de foarte multe ori femela poate fi gestanta insa sa accepte monta, prin instinctul de a scapa de mascul se lasa montata. Nu ar fi o problema lucrul acesta, insa odata cu o noua monta s-a demonstrat ca unele femele pot avorta si resorbii fetusii . In cel mai bun caz soldanduse cu o noua gestatie. Sfatul meu este sa se astepte de la monta 3 saptamani (21 de zile) cand , daca exista o gestatie se poate observa cu ochiul liber, daca nu se vede nici o modificare se poate repeta monta fara probleme.
3. Problemele hormonale
La fel ca si in cazul altor specii si in randul femelelor de iepure pot exista probleme de ordin hormonal, de genul chistilor, secretie scazuta de estrogeni etc.
Singurul produs aprobat si sigur pentru administrarea in probleme de ordin hormonal la iepuri ca: fertilitate scazuta, monte fara gestatie este produsul detinut de Intervet, RECEPTAL. Este un produs foarte bun, cu rezultate deosebite. Se administreaza la 2-3 ore de la monta sau chiar dupa monta, in doza de 0,2 ml injectie intramusculara.
Atentie insa, recomand administrarea substantelor hormonale doar in cazuri deosebite, cand restul metodelor au dat gres. Grija mare, aceste substante sunt cu 2 fete, pot face bine, insa la fel de mult rau. Ajungaduse pana la sterilitate, daca se folosesc impropriu.
Albumul selectat nu contine nici o poza.
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj
Către: 77dami
Mesaj:
77dami
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.